Standard Matter, opravdu „chytrá domácnost“

Přehled

Matter je standard pro připojení k domácí automatizaci, jehož cílem je snížit roztříštěnost mezi různými dodavateli zařízení IoT a dosáhnout interoperability mezi platformami pro inteligentní domácnosti od různých poskytovatelů. Matter je aplikační vrstva, která běží nad protokoly Wi-Fi, Ethernet a Thread a pro uvedení do provozu využívá Bluetooth Low Energy (LE). Iniciativu zahájily některé z nejvlivnějších jmen v ekosystému chytré domácnosti, včetně společností Amazon, Apple, Google a Comcast. Tato skupina společně se Silicon Labs a dalšími tvoří Connectivity Standards Alliance (CSA). Význam standardu Matter Stávající bezdrátové protokoly nabízejí různé výhody, například nízkou spotřebu energie u Thread, Zigbee a Z-Wave, delší dosah jako Z-Wave Long Range a Wi-SUN nebo velkou šířku pásma jako u Wi-Fi. Matter umožňuje těmto různým technologiím sdílet stejnou aplikační vrstvu a vytvořit bezproblémovou komunikaci s cloudem. Matter bude zpočátku podporovat síťové vrstvy Wi-Fi a Thread pro základní, provozní komunikaci a Bluetooth LE pro zjednodušení uvedení zařízení do provozu a nastavení. Pro sítě, které nejsou přímo podporovány, jako jsou Z-Wave a Zigbee, umožňuje Matter přemostění, které těmto zařízením umožní komunikovat přes síť Matter. Matter umožňuje výrobcům zařízení vytvářet zařízení kompatibilní s inteligentní domácností a hlasovými službami, jako jsou Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant a další. Nové zařízení Matter může být ovládáno a být součástí více ekosystémů současně. Například žárovka se může připojit k Amazon Alexa, Google Home a Apple HomeKit. Standardizované zprovoznění Bluetooth, včetně ověření zařízení, zajišťuje bezpečnou a snadnou instalaci. Spotřebitelé mohou do své chytré domácnosti přidávat nové produkty a značky bez dalšího úsilí při zjišťování, zda budou spolupracovat. S technologií Matter to prostě funguje.

Co je standard Matter

Jde o otevřený standard pro vzájemnou komunikaci chytrých zařízení, který je navržený tak, aby umožňoval vzájemné propojení mezi chytrými zařízeními od různých výrobců.

Cíl standardu

Hlavním cílem standardu Matter je umožnit uživatelům snadné a bezproblémové propojení a ovládání různých chytrých zařízení v domácnosti, bez ohledu na to, od kterého výrobce pocházejí. Díky tomu by mělo být možné například ovládat osvětlení, topení, klimatizaci, zabezpečovací systémy a další výrobky pomocí jednoho centrálního ovladače nebo chytrého asistenta.

Standard zastřešuje a podporuje Connectivity Standards Alliance, mezinárodní společenství více než 550 technologických společností, které se zasazuje o otevřené standardy pro internet věcí, oznámilo 4. 10. 2022 vydání specifikace Matter 1.0 a zahájení certifikačního programu Matter. Členské společnosti mají nyní k dispozici kompletní program pro uvedení nové generace produktů, které fungují napříč značkami a platformami, na trh s větším soukromím, bezpečností a jednoduchostí pro spotřebitele.

Společnost LOXONE pracuje na integraci standardu a k 9/2023 je v betatestu

Share this post:

Napsat komentář